Bedömning
För att skapa bästa möjliga förutsättningar för förändring i barn och ungas liv som farit illa behöver oftast olika former av bedömningar göras. På så sätt är det möjligt att därefter planera och strukturera insatser för förändring.
Busmottagningen har möjlighet att erbjuda olika former av bedömningar:
- Traumabedömning:
Barn och unga som vuxit upp under svåra omständigheter (det kan röra sig om utsatthet för våld, missbruk hos föräldrar, sexuella övergrepp, omsorgsbrister m.m.) behöver genomgå traumabedömning. Bedömningar syftar till att kartlägga påverkan av utsattheten för att på så sätt kunna bygga insatser för positiv förändring. - Riskbedömning vid sexuella beteendeproblem:
Barn och unga med sexuella beteendeproblem riskerar att skada andra. Det vetenskapliga stödet för insatser kring dessa unga människor pekar på vikten att utforma behandling utifrån den unges riskfaktorer. För barn upp till 12 år använder vi GAIN (tidigare AR-RSBP) och för tonåringarna används ERASOR. - Samspelsbedömning och hemutredning:
Barn som farit illa i livet har behov av att omges av trygga vuxna. Vi möter ofta barn där samspelet mellan föräldrar och barnet behöver observeras, förstås och bedömas. Det kan vara barn som fortfarande bor med sina föräldrar eller är placerade där socialförvaltningen ser ett behov av att föräldern utvecklas i sitt föräldraskap och önskar en extern part som kan bedöma och lämna rekommendationer för förändring. Ofta finns frågeställningar om anknytningssvårigheter, om föräldrars bemötande och barnens behov.